Quarq

Difracţia luminii - descriere calitativă

În cazul undelor mecanice, de exemplu în cazul valurilor, atunci când acestea întâlnesc obstacole de dimensiuni comparabile cu lungimea de undă a undelor mecanice se observă un fenomen de ocolire a obstacolelor de către unde.

P
P

Fenomenul este similar şi pentru cazul undelor electromagnetice. Un exemplu de difracţie vedeţi mai jos. Deşi conform principiului propagării în linie dreaptă lumina ar trebui să fie opturată de bilă totuşi în spatele bilei se formează maxime şi minime de intensitate lumina părând că ocoleşte bila.

P

Cel mai cunoscut dispozitiv cu ajutorul căruia de poate opţine difracţia luminii este reţeaua de difracţie (dispozitiv format din foarte multe fante - mii sau zeci de mii de fante pe cm). Imaginea de difracţie este o succesiune de maxime şi minime de intensitate cu un maxim central şi ale maxime secundare de mai mică intensitate. Dacă lumina este albă maximul central este alb şi celelalte sunt colorate. Dacă lumina utilizată este monocromatică atunci maximele apar colorate într-o singură culoare.

P
P

Tot o reţea de difracţie este şi dvd-ul.

P

 

 

Aplicaţii ale fenomenului de difracţie pentru diferite tipuri de unde vedeţi în filmul de mai jos.